Over mij

Negen jaar was ik, toen ik op slot ging. Ik werd gepest op school en durfde dat aan niemand te vertellen. 

Ik schaamde mij ervoor en had geleerd om de dingen zelf op te lossen. Ook had ik niet geleerd dat mijn gevoel er mocht zijn. Boosheid en verdriet stopte ik weg.

Ik leerde mezelf beschermingsmechanismes aan. Ik werd sterk, een doorzetter. Ik werkte hard. 

Ondanks het pesten maakte ik makkelijk contact met anderen. Maar echt dichtbij liet ik niemand komen. Mijn kwetsbaarheid liet ik niet zien. En voor mezelf opkomen durfde ik niet. Liever ging ik de confrontatie uit de weg.

Op mijn dertigste raakte ik overspannen

Dat was het moment waarop ik me voor het eerst een beetje moest gaan openen. Maar echt openen is iets dat ik pas de laatste jaren heb gedaan. 

Jarenlang heb ik geleefd in mijn hoofd. Want als ik in mijn hoofd zat, hoefde ik niet te voelen. 

Ik heb mezelf op wilskracht staande gehouden, maar het was hard werken. Een paar jaar geleden was ik ook zo moe van de strijd. Ik had een rationele keuze gemaakt voor een baan, waar ik totaal niet gelukkig in was en besloot het roer om te gooien.

Ik wilde leren hoe ik weer contact kon maken met mijn gevoel. Zodat ik mijn hart kon volgen. Want ik wist niet meer hoe ik dat moest doen.

Dus ging ik opleidingen volgen in persoonlijke ontwikkeling. Ik maakte kennis met systemisch werk en leerde hoe patronen via de familielijn worden doorgegeven. Ik deed mee aan familie opstellingen, volgde een opleiding tot systemisch coach en las en leerde steeds meer hierover. 

Ik leerde patronen te herkennen en ze te doorbreken, door mijn triggers te onderzoeken en te voelen waar ik door geraakt werd. Ik leerde mijn kwetsbaarheid te tonen, boosheid toe te laten. Ik leerde om echt goed voor mezelf te zorgen. Ik stond mezelf toe om zacht te zijn, en vanuit rust te leven. Ik nam mijn eigen plek in. Ook al schuurde dat in het begin regelmatig.

Zo kwam ik steeds dichter bij mijn gevoel en werd het ook steeds makkelijker om daar naar te luisteren. Ik merkte dat als ik mijn gevoel volgde, de juiste dingen op mijn pad kwamen. Zo bleef ik groeien en me steeds verder ontwikkelen. En kom ik steeds dichter bij mijn kern en wat ik te brengen heb ik de wereld. 

En dit is wat ik jou ook gun!

Door alles wat ik geleerd heb, weet ik: dit is waar ik anderen mee wil helpen. Ik wil jou helpen om ook de reis van hoofd naar hart te maken. 

Jezelf te kunnen zijn, zonder overlevingsmechanismen. Uit je hoofd komen, in je lijf. Alles weer te gaan voelen. Zodat je weet wat jouw pad is. En daarvoor durft te kiezen. Je uit durft te spreken en je dromen achterna gaat. Omdat je weet en voelt dat jij dat kunt. En het waard bent.

 

Mijn missie

Ik geloof dat de wereld meer vrouwelijke kracht nodig heeft. De wereld wordt gedomineerd door mannelijke energie: ratio, doen, doorzetten. Luisteren naar de feiten, verstandige keuzes maken. Resultaten behalen, prestaties neerzetten. Ik heb ook lang in die mannenenergie geleefd. Ik heb keihard gewerkt. Mijn gevoel mocht er niet zijn. Ik moest sterk zijn en doorzetten. 

Ik geloof dat we iets anders nodig hebben. Ik geloof dat we van hoofd naar hart mogen gaan. Je mag je intuïtie volgen, gevoelens erkennen, ruimte geven aan emoties. Je mag je kwetsbaarheid tonen. Je mag zacht zijn. Lief zijn voor jezelf. Dat is geen zwakte, het is juist krachtig. Ik geloof dat de wereld deze vrouwelijke krachten nodig heeft.

Ik wil dat mensen weten dat alle wijsheid al in hen zit. Dat echte wijsheid in je hart zit en niet in je hoofd. Ik heb hier te lang niet naar geluisterd. Dacht dat andere mensen het wel beter wisten. Ik heb me afhankelijk gemaakt van wat anderen van mij vonden, bang voor afwijzing. Maar jouw wijsheid, wat je diep van binnen weet, doet er toe. En daar mag je naar luisteren. Dat is wat ik jou mee wil geven.

Ik ben het pad gaan lopen, van hoofd naar hart. Met heel veel liefde begeleid ik jou om een stukje mee te reizen. 

Ik ben Ludwine Bussemaker,

eigenaar van Hartelicht Natuurcoaching. Ik woon samen met mijn vriend en twee zoons in Apeldoorn. Ik houd van lezen en heb altijd een veel te grote stapel met boeken liggen thuis. Ik word erg blij van buiten zijn, in de natuur. Het aller gelukkigst word ik van de zee, waar ik vroeger vlakbij woonde, maar nu wat verder voor moet reizen. Maar ik ben heel gelukkig met de Veluwe om de hoek, waar ik met veel plezier rondwandel en fiets.  

Mijn grote passie is reizen. Nieuwe plekken ontdekken en mensen ontmoeten. Ik heb een boekenplank vol met de bekende blauwe reisgidsen.

Als kind wilde ik Olympisch kampioen zwemmen worden. Meerdere keren heb ik de hele ceremonie alvast geoefend voor de gouden medaille, inclusief het volkslied dat voor mij gespeeld zou worden. Op wedstrijdzwemmen bleek ik alleen helaas geen natuurtalent.

Nog steeds houd ik van groots dromen. Ik wil de wereld een stukje mooier maken en geloof dat dat lukt als we allemaal wat meer van hoofd naar hart reizen. 

Daar help ik jou graag bij.

Wil je vrijblijvend kennismaken? Neem dan nu contact met me op via ludwine@hartelicht.nl of via het contactformulier.

Ludwine is een liefdevolle coach, die op een heldere manier snel tot de kern komt en precies de juiste snaar weet te raken.”